OsirisOsiris2. Inschrijf werkinstructiesOpstarten nieuw collegejaarHoe worden vooropleidingen per opleiding ingericht?

Hoe worden vooropleidingen per opleiding ingericht?

Doel: Het vastleggen van de vooropleidingseisen, zodat Osiris automatische controles kan uitvoeren op de vooropleiding van een aanmelder.

Voor wie: Inrichting van bijbehorende referentietabellen kan bij iedere instelling anders belegd zijn. Voor de medewerkers van Centraal Functioneel Beheer of eventueel Key-users en medewerkers Onderwijs Bureau/Centrale Studentenadministatie.

Ga naar: Beheer > Referentietabellen > Student Inschrijven

Ga naar: Beheer > Referentietabellen > Student Inschrijven

Links in dit scherm zijn de onderdelen zichtbaar waar de betreffende referentietabellen kunnen worden ingericht. Het inrichten van vooropleidingen per opleiding bestaat uit 3 stappen:

1. Aanmaken van een vooropleidingsgroep
2. Het vullen van de vooropleidingsgroep met vooropleidingen
3. Het koppelen van een vooropleidingsgroep aan een opleiding

ad 1. In het geval nog geen vooropleidingsgroepen bestaan wordt gestart bij 1 (in de meeste gevallen zullen vooropleidingsgroepen al wel bestaan)

ad 2. Ingeval een nieuwe vooropleiding (of variant qua profiel) wordt geïntroduceerd, wordt gestart bij 2, het vullen van de vooropleidingsgroep met de vooropleiding (zonodig met vakken)

ad 3. Ingeval een nieuwe NHTV opleiding moet worden ingericht waar een bestaande vooropleidingsgroep aan gekoppeld kan worden, dient te worden gestart bij punt 3.

1) Aanmaken van een vooropleidinggroep

1) Aanmaken van een vooropleidinggroep

1. Ga naar Voorpleidinggroepen per opleidingen > Vooropleidinggroepen
2. Klik op de [groene plus], er ontstaat een nieuwe regel
3. Vul in de nieuwe regel een groepsnaam in en een omschrijving
4. Klik op [Opslaan]

2) Vullen vooropleidinggroep

2) Vullen vooropleidinggroep

1. Klik in het onderste scherm "Vooropleidingen per vooropleidinggroep", op de [groene plus]
2. Druk op het [grijze icoon], hierdoor verschijnt er een pop up scherm met alle vooropleidingen
3. Zoek door middel van het zoekscherm bovenaan de vooropleiding(en) die toe gevoegd moeten worden aan de groep
4. Klik op [OK] nadat een vooropleiding is geselecteerd.
5. Als een vooropleidingen is geselecteerd, kan eventueel vereiste vakken worden aangeven. Vakken kunnen worden opgeroepen door op het [grijze icoon]  te klikken. *
6. Zodra je de vooropleidingen hebt ingericht, druk je op [Opslaan]

 

* Indien er bij een bepaalde vooropleiding nog nadere vooropleidingseisen zijn, dan kan dit op twee manieren worden geregistreerd. Wanneer welke manier te gebruiken, wordt hieronder uitgelegd:

  • Meerdere vakken vereist (eis 1 EN eis 2), dan moet dit geregistreerd worden op de wijze zoals in bovenstaande schermafbeelding. Je maakt één regel aan en voegt de vereiste vakken in één regel in, bij [vak 1] en [vak 2]. In bovenstaande screen print, is ingesteld dat de aanmelder zowel Wiskunde A als Wiskunde B moet hebben gevolgd. Indien één van de twee vakken ontbreekt, dan zal de vooropleiding niet de status 'Vooropleiding toelatinggevend' krijgen
  • Eén extra vak vereist/meerdere vakken vereist (eis 1 OF eis 2). Maak een regel aan voor de vooropleiding en vul bij [vak 1] het vereiste vak in. Bij meerdere eisen, maak je twee of meerdere regels aan van dezelfde vooropleiding en vult per regel één vak in. Als je kijk in bovenstaande screen print en je zou willen dat de vooropleiding voldoet als er Wiskunde A OF Wiskunde B is gevolgd, dan dien je twee regels aan te maken voor VWO (C+M). In de eerste regel vul je bij [vak 1] WISA.0028 in en bij de tweede regel bij [vak 1] WISB.0029.
  • Het kan ook voorkomen dat er bij een vooropleiding een combinatie van vorige punten voorkomt. Een aanmelder moet bijvoorbeeld "Wiskunde A EN Wiskunde B" hebben, OF "Wiskunde A EN Natuurkunde". Hier maak je dan twee regels voor aan, waarbij je per regel de twee combinaties inricht.

LET OP: zorg ervoor dat er geen regel blijft staan waarbij er geen aanvullende eisen(vakken) worden benoemd, als er voor die vooropleiding ook regels zijn waarbij er wel aanvullende eisen zijn benoemd. Als er in bovenstaande screen print ook een regel VWO (C+M) zou staan zonder aanvullende eisen, dan zou de regel met de aanvullende eisen geen nut meer hebben. Heel VWO (C+M) zou namelijk de status 'Vooropleiding toelatinggevend' krijgen op basis van de regel waarbij geen aanvullende eisen zijn geregistreerd.

 

3) Koppelen vooropleidinggroep aan opleiding

3) Koppelen vooropleidinggroep aan opleiding

1. Klik op [Vooropleidinggroepen per opleiding]
2. Klik op [groene plus], er ontstaat een nieuwe regel
3. Vul de regel met de opleiding, het examentype en vul vervolgens bij de vooropleidinggroep de zojuist aangemaakt groep.
4. Druk op [Opslaan]

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.