Hoe bouw je een nieuw examenprogramma?

Doel: het kunnen bouwen van een nieuw examenprogramma. Je dient hiervoor eerst het cursusaanbod aan te maken. (zie step 1)

Voor wie: medewerkers die geautoriseerd zijn om examenprogramma's te bouwen

Cursusaanbod aanmaken. Ga naar: Onderwijs > cursus > aanbod

Cursusaanbod aanmaken. Ga naar: Onderwijs > cursus > aanbod

Maak eerst alle cursussen aan of kopieer alle cursussen die in het nieuwe examenprogramma moeten worden toegevoegd. Zie hiervoor de werkinstructie "hoe worden de basisgegevens van een cursus aangemaakt" of "hoe wordt een cursus gekopieerd naar een volgend studiejaar"

Nieuw examenprogramma aanmaken. Ga naar: Onderwijs > Examenprogramma

Nieuw examenprogramma aanmaken. Ga naar: Onderwijs > Examenprogramma

1. Klik op het 'plusje' om een examenprogramma te kunnen toevoegen. Een nieuw scherm wordt geopend.

Invoer basisgegevens. Tabblad "Examenprogramma"

Invoer basisgegevens. Tabblad "Examenprogramma"
  1. Voer hier de code van het examenprogramma (initieel is dit een open veld, in het voorbeeld is al voor opslaan gekozen), en de volledige naam van het examenprogramma in (nederlandstalig en engelstalig)
  2. Vul de velden "Examentype", "Type examenprogramma" en het aantal ECTS die een student minimaal moet halen voor dit examenprogramma in.
  3. Voer het ingangsjaar in, het laatste collegejaar en eventueel het collegejaar waarin het examenprogramma komt te vervallen
  4. Het veld "meetellen deelresultaten bij voortgang" staat default op nee. Via de instelling STUDIEVOORTGANG:TEL-DEELRESULTATEN kan aangegeven worden of er gebruik gemaakt kan worden van deze functionaliteit.
  5. Geef eventueel in het veld "geldigheidsduur resultaten" aan hoe lang resultaten die onder dit examenproramma vallen gelden. Na het aantal ingegeven maanden komen deze resultaten te vervallen
  6. Geef eventueel in het veld "resultaten vervallen als geen diploma in" het aantal maanden aan waarin een student dit examenprogramma moet hebben afgerond. Na deze termijn komen alle resultaten te vervallen.
  7. Het veld "diploma aanvraag studenten toegestaan" staat default op 'nee'. Wij gebruiken deze mogelijkheid van Osiris niet.  
  8. Geef hier eventuele opmerkingen aangaande het examenprogramma.
  9. Vul hier door te klikke op het "plusje" welke opleiding(en) bij het examenprogramma moet worden geregistreerd. Er moet minimaal één opleiding aan het examenprogramma worden gekoppeld.
  10. Sla de gegevens op met [Opslaan]. Het examenprogramma is nu in Concept opgeslagen.

Nu kun je de verdere onderdelen van het examenprogramma toevoegen (zie volgende stappen)

Aanmaken examenonderdelen. Tabblad "Examenonderdelen"

Aanmaken examenonderdelen. Tabblad "Examenonderdelen"
  1. Ga naar het menu "Examenonderdelen". Je ziet het net aangemaakte hoofdonderdeel staan. Je kunt nu op twee manieren een nieuw examenonderdeel toevoegen.
  2. Optie 1:Ga naar [Acties]  en kies "kopieer examenonderdelen
  3. " Hier kun je 1 of meerdere examenonderdelen van een ander examenprogramma kopiëren
  4. Optie 2:Klik op het plusje om een nieuw onderdeel aan te maken.

Beide opties worden hierna beschreven:

 

Optie 1: Ga naar [Acties]  en kies "Kopieer examenonderdelen"

Optie 1: Ga naar [Acties]  en kies "Kopieer examenonderdeel"

Het volgende scherm opent zich:

  1. Zoek het examenprogramma op waarvan je een onderdeel wilt kopiëren.
  2. Klik op het plusje om een onderdeel toe te voegen. Per examenonderdeel doe je dit
  3. Klik op OK

Optie 2: Klik op het plusje om een nieuw onderdeel aan te maken. Het volgende scherm opent zich:

Optie 2: Klik op het plusje om een nieuw onderdeel aan te maken. Het volgende scherm opent zich:
  1. Vul in het veld "Onderdeel" de naam van het onderdeel dat je wilt toevoegen. Je kunt ook gebruik maken van de dropdownbox om een onderdeel te zoeken.
  2. Indien het examenonderdeel op het hoogste niveau (direct onder het examenprogramma) moet komen, dan moet het veld "bovenliggend onderdeel" leeg gelaten worden
  3. Kies hier de afdrukvolgorde (dit bepaalt in welke volgorde dit onderdeel in het SVO wordt afgedrukt)
  4. Geef hier het Type onderdeel aan. Je kunt kiezen uit Verplicht, Profileringsruimte, Verplichte keuze, Keuze of Specialisatie. Conventie: als het type 'Verplicht" wordt gekozen wordt een nieuw veld toegevoegd: "Inschrijven via OSIRIS Student" Dit veld moet op "Nee" staan omdat studenten niet op examenonderdelen mogen inschrijven.
  5. Geef het minimaal te behalen aantal ECTS aan en geef eventueel het maximaal te behalen aantal ECTS aan  (Alleen voor het type examenonderdeel Profileringsruimte, Verplichte keuze en Keuze).
  6. Conventie: Zet "Bereken resultaat" nee, tenzij dit nodig is voor de in het OER omschreven compensatieregels.
  7. Conventie: "Minimum cijfer" LEEG LATEN!.
  8. Conventie:"Maximaal aantal herkansingen" LEEG LATEN!
  9. Geef hier aan wanneer het aantal ECTS van een cursus mag worden uitgekeerd. Staat default op "cursus behaald"
  10. Klik op [opslaan]

Links van de knop [Sluiten] verschijnt nu een wit vierkant met een geel+ rechtsboven. Als je hierop klikt kun je direct verder gaan met het toevoegen van een volgend examenonderdeel.

 

Het examenprogramma ziet er nu als volgt uit:

Het examenprogramma ziet er nu als volgt uit:

De examenonderdelen binnen het examenprogramma zien er als volgt uit:

De examenonderdelen binnen het examenprogramma zien er als volgt uit:

Compensaties inrichten. Tabblad "Compensatie"

Compensaties inrichten. Tabblad "Compensatie"
  1. Met de velden "Aantal onvold" en "Aantal onvold punten" wordt het maximum aantal onvoldoendes of onvoldoende punten opgegeven. Indien er compensatie gebruikt wordt (hier is op het examenprogramma B1.TESTPROP14 aangegeven dat er een maximum aantal onvoldoendes van 6 mag zijn) dan geldt dat als je het veld leeg laat op het examenonderdeel er dan geen maximum geldt voor het aantal onvoldoendes of aantal onvoldoende punten binnen het onderdeel.Om gebruik te kunnen maken van de velden "aantal onvoldoendes" en "aantal onvoldoende punten" op examenonderdeel niveau moet dit ook ingevuld worden op het niveau van examenprogramma.
  2. Met het veld "compensatie alleen binnen onderdeel" geef je aan of de compensatie binnen het specifieke onderdeel moet worden gezocht (veld=Ja) of dat dit ook binnen andere examenonderdelen mag worden gezocht (veld=Nee).
  3. Voer hier de eventuele compensatie-eisen van het examenprogramma of de compensatie-eisen van de onderdelen van het examenprogramma in. Het veld "4 tellen als twee onvoldoendes?" staat default op Nee

In dit voorbeeld staan de velden "compensatie alleen binnen onderdeel" op ja. Dit betekent dat er alleen binnen het opgegeven onderdeel gecompenseerd mag worden.

4. Klik op [opslaan]

Wanneer de compensatieregeling alleen geldt voor 1 of enkele onderdelen, vul dan een nul in bij de onderdelen waar geen compensatie is toegestaan. Anders wordt de compensatie pas toegekend wanneer het hele programma is gevuld.

Examenonderdelen inrichten. Tabblad "Onderwijsprogramma"

Examenonderdelen inrichten. Tabblad "Onderwijsprogramma"
  1. Selecteer het examenonderdeel
  2. Klik op het plusje om cursussen aan het onderdeel toe te voegen. Op het SVO worden de cursussen op de afdrukvolgorde gesorteerd, die is aangegeven in het onderwijsprogramma bij het examenonderdeel. Als er geen afdrukvolgorde is opgegeven, wordt er gesorteerd op  de toetsdatum van het geldende resultaat (oplopend, de oudste resultaten bovenaan). Bij een gelijke toetsdatum wordt vervolgens op de cursuscode gesorteerd.  
  3. Wijzig het collegejaar om te controleren of alle curussen in het aanbod zijn van een bepaald collegejaar. In de lijst van cursussen, toont een groen bolletje met het vinkje, dat de cursus in het onderwijsaanbod staat. Indien rood is dat niet het geval.
  4. Klik op [Opslaan]
  5. Klik op [Acties] > Consolideer

Tip: indien een examenprogramma sterk lijkt op dat van een vorig jaar, werkt het sneller om met het dubbelplus-icoon te werken. Je selecteert dan het vergelijkbare examenprogramma en het gelijke examenonderdeel en voegt de cursussen toe. Vooraleer op te slaan eerst het jaartal van de cursussen wijzigen naar het huidige.

Examenonderdeel type Profileringsruimte

Examenonderdeel type Profileringsruimte
  1. Bij het examenonderdeel van het type Profileringsruimte geef je hier aan waar de profileringsruimte mee gevuld mag worden.

Examenprogramma volledig maken. Ga naar de resterende tabbladen binnen het menu

Examenprogramma volledig maken. Ga naar de resterende tabbladen binnen het menu

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.