Hoe wordt in een examenprogramma het judicium ingericht?

Doel: In het examenprogramma zijn alle cursussen opgenomen die een student succesvol moet afronden voor het behalen van een diploma (propedeuse, bachelor, master of associate degree). Om het judicium te berekenen dient de student aan bepaalde eisen te voldoen. Als je deze eisen in het examenprogramma opneemt, kan OSIRIS een voorgesteld judicium berekenen. Deze verschijnt in de diploma-module en bij studentgegevens op het tabblad examens en diploma's. Daarnaast wordt het gewogen gemiddelde voor het judicium getoond op het SVO en bij de voortgang in zowel Osiris Student als in Osiris Docent.

Voor wie: Deze werkinstructie is bedoeld voor medewerkers die examenprogramma's bouwen in opdracht van een opleiding.

Ga naar: Onderwijs > Examenprogramma > detailscherm examenprogramma

Ga naar: Onderwijs > Examenprogramma > detailscherm examenprogramma

De eisen voor het judicium zijn vastgelegd in de OER. Deze kunnen jaarlijks aangepast worden. De bovenstaande printscreen is een voorbeeld, het is mogelijk dat je andere waarden moet invullen. Controleer ieder collegejaar de OER of de regels voor het judicium aangepast zijn.

  1. Zoek het examenprogramma op en ga naar het tabblad Judicium. De judicium regels kunnen alleen gevuld en gewijzigd worden wanneer het examenprogramma de status concept of geconsolideerd heeft.
  2. Hier kun je aangeven of en welke examenonderdelen niet moeten worden meegenomen in het berekenen van het judicium.
  3. Maak voor ieder judicium (geslaagd en cum laude) een regel aan. Wanneer er bijvoorbeeld voor het judicium geslaagd niet meer eisen zijn dan het voldoen van het programma, dan hoef je verder geen eisen in te vullen.
  4. Geef hier aan wat het maximaal aantal maanden is dat de student over de studie mag doen. De inschrijfduur wordt bepaald door het aantal maanden, dat de student  ingeschreven heeft gestaan met actiefcode '4' op de croho-opleiding  behorende bij de opleiding waarvoor het judicium berekend wordt, op te  tellen. 
  5. Kies hier de juiste berekening van het gemiddelde van het hele examenprogramma (gewogen of rekenkundig). Bij een gewogen gemiddelde wordt de weging bepaald door het aantal ECTS van een vak. Vrijgestelde vakken tellen niet mee in de weging, evenals vakken waarvoor het resultaat VD (voldaan) is. Op het SVO kun je zien welke vakken meetellen in het gewogen gemiddelde, hier staat 'GPA' achter.
  6. Het gemiddelde wordt altijd berekend op 3 decimalen. Is de eis voor het gemiddelde bijvoorbeeld 8,0 afgerond op 1 decimaal, vul hier dan 7,950 in. Is de eis voor het gemiddelde bijvoorbeeld een 8,0 afgekapt na 1e decimaal, vul hier dan 8,000 in.
  7. Geef eventueel de examenonderdelen op waarvoor extra eisen gelden (zoals bijv een rekenkundig/gewogen minimum cijfer). Deze extra eisen dien je per judiciumregel (geslaagd/cum laude) op te geven.
  8. Sla de gegevens op via de knop [opslaan].

Voor propedeuse programmas geldt dat we geen cum laude regel vullen! Indien gewenst kun je wel een gemiddeld cijfer opgeven waaraan student moet voldoen om geslaagd te zijn!

Voor de bachelor programma's moet je meteen bij het aanmaken van het bachelor programma al een judicium regel toevoegen, zodat het gewogen gemiddeld voor het judicium getoond kan worden op het SVO. Alle aanvullende eisen hoef je pas in te vullen als je gaat bijbouwen voor het afstudeerjaar.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.