OsirisOsiris2. Inschrijf werkinstructiesAanmelden / toelatenHoe wordt een aangevraagde verblijfsstatus verwerkt?

Hoe wordt een aangevraagde verblijfsstatus verwerkt?

Doel: Het controleren of studenten legitiem in Nederland verblijven en recht heeft op verlaagd collegegeld.

Voor wie: Deze werkinstructie is bestemd voor medewerkers CFA, die zich bezig houden met studenten inschrijven, aanvraag procedure voor MVV en verblijfsvergunning voor studie (via VisaCare) en medewerkers die zich bezighouden met beoordelen of houders van Type 1 verblijfsdocument recht hebben op verlaagd collegegeld.

Achtergrond: Wanneer een persoon van buiten de EU zich aanmeldt en toelatend wordt bevonden, dient voor deze aanmelder door de instelling een MVV en een Studievisum te worden aangevraagd, dit moet na toekenning verwerkt worden in Osiris.

Hiernaast zijn er ook aanmelders met een andersoortige verblijfsstatus, waarvan handmatig dient te worden gekeken of dit rechtmatig verblijf in Nederland geeft en onder welk type verblijfsvergunning dit valt. Indien een student vermoedt dat hij / zij recht heeft op "verlaagd" collegegeld, terwijl dit niet wordt aangegeven in Studielink, dan zal de student zich wenden tot NHTV - CFA.

Student voor wie Studievisum is aangevraagdGa naar: Student > student > studentgegevens > personalia

Zoek de student op waarvoor MVV aanvraag is toegekend, of die een verzoek voor aanpassing collegegeld naar wettelijk tarief heeft gedaan.

Check of de legitimatie centraal (via GBA) of decentraal (via instelling) geverifieerd is

Check of de legitimatie centraal (via GBA) of decentraal (via instelling) geverifieerd is

Als deze niet geverifieerd is, controleer dan de gegevens op de legitimatie en verwerk deze alsnog: "persoon verifieren".

Verificatie paspoort buiten EER

Verificatie paspoort buiten EER

Bij de verwerking van een paspoort buiten de EER komt er een automatische waarschuwing dat er een verblijfsvergunning nodig is. Voor deze student zal een aanvraagprocedure in VisaCare opgestart moeten worden als hij/zij toelaatbaar is.

Ga naar: student > Inschrijvingen Croho > inschrijvingen

Ga naar: student > Inschrijvingen Croho > inschrijvingen

Klik op de gele [!] om het Osiris stoplicht te zien.

Gele [!] = "Nog niet aan alle inschrijf criteria voldaan.

Het stoplicht is een extra controle voor de verblijfstatus van een student. Hierbij wordt tevens aangegeven of een student een verblijfsvergunning nodig heeft.

Het stoplicht is een extra controle voor de verblijfstatus van een student. Hierbij wordt tevens aangegeven of een student een verblijfsvergunning nodig heeft.

Een student waarvoor een verblijfsvergunning vereist is en deze is nog niet geregistreerd kan niet worden ingeschreven. Dat blijkt ook uit het stoplicht.

Identificatie student: geeft aan of paspoort/identiteitskaart geverifieerd is

Verblijfsdocument:

  • grijze kleur: verblijfsvergunning niet van toepassing;
  • gele kleur: verblijfsdocument is vereist, maar nog niet bekend;
  • groene kleur: verblijfsdocument is ingevoerd (type document wordt in het stoplicht vermeld).

Invoeren verblijfsdocument: Ga naar Studentgegevens > Personalia

Invoeren verblijfsdocument: Ga naar Studentgegevens > Personalia

Op basis van de toegezonde brief van IND worden de gegevens onder "nationaliteit" opgevoerd:

  1. Verblijfsdocument: hier kan met behulp van LOV /F9
  2. het juiste type verblijfsdocument (Type I in de meeste gevallen) worden geselecteerd
  3. Geef minimaal de aanvraagdatum en bij voorkeur ook de afloopdatum in. Het is nu ook mogelijk om het V-nummer (Vreemdelingennummer) in te voeren. Met name voor de studenten die via NHTV een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden hebben aangevraagd kan dit handig zijn.

[Opslaan] om de gewijzigde gegevens vast te leggen.

Berekening collegegeld: Ga naar Inschrijven CROHO > Debiteur

Berekening collegegeld: Ga naar Inschrijven CROHO > Debiteur

Voor alle type verblijfsdocumenten wordt automatisch het juiste collegegeld tarief berekend (dit is vastgelegd in Beheer > Referentietabellen > Student Inschrijven > Verblijfsdocumenten). Zie bovenstaand voorbeeld met uitleg van het berekende collegegeld en werkinstructie met betrekking tot het lezen van debiteuren gegevens voor meer informatie.

Houders van verblijfsdocumenten van het type 1 hebben in principe niet, maar in een aantal gevallen wel recht op het wettelijk collegegeld". Aan studenten die een  type 1 document voor studiedoeleinden hebben verkregen via NHTV wordt standaard het instellingstarief berekend.

Type 1 document en student die verzoekt om wettelijk tarief, wordt beoordeeld door R&C. Zij controleren de registratie in Osiris en handmatig of student inderdaad in aanmerking komt voor wettelijk tarief.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.